Новини Виж всички новини

Кръводарителска кампания

Яна Гюзелева
29 октомври 2019 15:31

 

 


Уважаеми колеги,

Икономически университет – Варна ще се включи в акция по кръводаряване с цел да бъдат обезпечени с кръв и кръвни продукти потребностите на пациентите на лечебни заведения от област Варна. Кампанията ще се проведе на 06.11.2019 г. (сряда) от 10:00 ч. до 14:00 ч. в зала 2 на Спортния комплекс, намиращ се в основна сграда на Икономически университет – Варна. В акцията могат да се включат всички студенти, преподаватели и служители.

Предварително записване не е необходимо.

За допълнителна информация:
Яна Василева
Телефон: 0897 900 891

Всички безвъзмездни кръводарители от 18 до 21 и 62 до 65 годишна възраст получават безплатно онлайн обучениe.


Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. 
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.