Startup Weekend City

Глобалната инициатива Startup Weekend е изключително успешна, привличаща огромен международен интерес. Форматът се провежда всеки уикенд в различни точки на света - от Лос Анджелис до Пекин. В град Варна се организира вече три поредни години, като за първи път екипът от амбицирани млади специалисти реализира два формата в рамките на една календарна година. 

Събитиетo е със състезателен характер и събира на едно място целеустремени хора от най-различни области, които формират екипи помежду си и разработват иновативни проекти. Участие могат да вземат специалисти в областта на информационните технологии, дизайна, маркетинга или други сфери. Всички разполагат с 54 часа, в които трябва да развият своите идеи, да направят бизнес план и да създадат прототип на продукта си. Младите разработчици имат шанса да се срещнат със специалисти от сферата на бизнеса и иновациите. За усъвършенстване на концепцията им се грижат ментори, които помагат на новосформираните стартъп екипи по време на тридневния форум. Сред представителите на менторите от ИУ - Варна беше гл. ас. д-р Йордан Иванов. В журито беше гл. ас. д-р Валентина Макни.

Инициативи като тази ще помогнат на мледежи с идеи да усъвършенстват своите умения за стартиране на бизнес, затова и Студентски съвет към ИУ - Варна чрез клуб "Млад предприемач" бе партньор на Startup Weekend City.

Събитието се проведе между 25 и 27 Септември в Двореца на културата и спорта Варна и беше в подкрепа на Варна - Европейска младежка столица 2017.

Победител и носител на наградата на публиката стана екипът на Marea.IO, който предложи на вниманието на всички безплатна и надеждна безжична интернет връзка към най-важните информационни системи в града. Като част от концепцията „Smart City”, новосъздадената система е предвидено да осигурява достъп до информация за интересните проекти на Общината, предстоящите социални събития, градския транспорт, местната библиотека, локалните бизнес единици и всички публични услуги, от които може някой да се възползва. Marea.IO ще бъде съществена част от „града на бъдещето“, свързвайки различни сензори, смарт устройства и сървъри. Част от екипа на победителите бяха студенти на ИУ - Варна.