Новини Виж всички новини

Междууниверситетска регата „Академика“

Антонио Хаджиколев
31 август 2017 21:04

Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев - Порт Варна“ организира първата за България междууниверситетска регата „Академика“, която ще се проведе в акваторията на Варненския залив от 16 до 17 септември 2017 година. Регатата е финална дейност от проект „Ветроходна академия“, НПИМД-008-Н3/2017 по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2017 г. към Министерството на младежта и спорта.

Междууниверситетска регата „Академика“ ще се проведе в следните две групи:

  • Първа група: „Университетска - студенти“ в Национален клас „Конрад 25Р” – само за обучените младежи по ветроходство от Проекта, които ще бъдат разделени в шест екипажа (6 ветроходни яхти „Конрад 25Р”) по следните университети - ИУ, МУ, ТУ, ВВМУ, ВСУ и междууниверситетски (младежи извън варненските университети), с професионалните шкипери: Петър Димитров, Михаил Копанов, Александър Калчев, Павел Дуков, Александър Милев и Мартин Велков;
  • Втора група: „Университетска - професионалисти“ за всички ветроходни яхти, разделени в клас ORC, които по принцип се състезават на регати, но с условие да представляват университет, който е завършил шкиперът или по-голямата част от екипажа. 

За всяка група ще има отделно класиране и награди, както и голямата награда - Купата на „Академика“, връчена на университета с най-добро класиране в двете групи.

Главен съдия на регатата ще бъде Антоанета Томова, а председател на протестната комисия - проф. Камен Фильов - почетен председател на Българска федерация по ветроходство.

Целта на регатата, от една страна, е младежите, обучени по проект „Ветроходна академия“, да демонстрират придобитите знания и умения в екипаж с професионален шкипер от изброените по-горе, а от друга, да обедини ветроходната общност на академично ниво и да покаж, че ветроходството като спорт може да се практикува във всяка възраст и квалификация.

По време на регата студентите в проекта ще представят изработените от тях творчески табла за превенция срещу зависимости и агресия в следните направления:

  • Икономически университет - последствия и справяне с хазартната зависимост;
  • Медицински университет - допинг и наркотична зависимост- последствия за здравето, превенция от зависимостта, анти-допинг;
  • Технически университет - последствия и справяне с интернет зависимостта;
  • ВВМУ - последствия и справяне с агресията.
  • ВСУ - интеграция на хора в неравностойно положение.
  • Междууниверситети - здравословно хранене.

СНИМКИ ОТ УЧАСТИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИУ-ВАРНА В ПРОЕКТА

СЪБИТИЕ ВЪВ FACEBOOK